Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Мусове»Ягодов мус за торта

Ягодов мус за торта

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Ягодов мус за торта
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
07/06/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
12 мин.
Готвене
3 мин.
Общо
15 мин.
Порции
1
"Ефирен и толкова лек е този ягодов мус - още с първата хапка вече ще искате да го приготвяте всеки ден дори и без да има торта вкъщи"

Необходими Продукти

  • ягоди - 250 г пресни
  • желатин - 5 листа, по 2 г всяко
  • сметана - 250 г
  • вода - 50 мл
  • сирене кварк - 250 г
  • захар - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ягодите се почистват и смилат заедно със захарта и сиренето кварк. При липса на кварк може да се замени с рикота.

Количеството на захарта може да варира според това колко са сладки ягодите, или накратко - ако ползвате плодовете в сезона им, когато са най-вкусни и сладки, то може малко да намалите количеството на захарта.

Желатинът се слага в съд със студена вода, за да се хидратира за 2-3 минути. През това време водата се затопля леко до 60-70 градуса и в нея се слагат набъбналите, хидратирани листа желатин, добре отцедени. Разбърква се.

Прозрачната желатинова смес се сипва при ягодовата, хубаво се разбърква и прибира в хладилник да стегне за 30 минути или докато стане с пухкава, стегната консистенция подобна на сметана (нито твърда, нито течна).

Сметаната се разбива на пухкав сняг и се добавя към ягодовата смес с плавни движения на шпатула, за да запази обема си.

Тук е момента да ви дам съвет - ако сместа с ягодите е стегнала повече от желаното, то разбийте и нея с миксера, за да стане кремообразна и да се усвои по- добре от сметаната.

Така готовият мус може директно да се излее върху блатовете на вашата торта и да се прибере в хладилник да стегне за 4 часа.

Пухкав, въздушен, ефирен и лек е този ягодов мус за торта. За вкуса му - оставям за вас изненадата. За мен е разкошен.

Подходящ и за сервиране в чашки като самостоятелен десерт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: