Начин на приготвяне
Ягодите се почистват и смилат заедно със захарта и сиренето кварк. При липса на кварк може да се замени с рикота.
Количеството на захарта може да варира според това колко са сладки ягодите, или накратко - ако ползвате плодовете в сезона им, когато са най-вкусни и сладки, то може малко да намалите количеството на захарта.
Желатинът се слага в съд със студена вода, за да се хидратира за 2-3 минути. През това време водата се затопля леко до 60-70 градуса и в нея се слагат набъбналите, хидратирани листа желатин, добре отцедени. Разбърква се.
Прозрачната желатинова смес се сипва при ягодовата, хубаво се разбърква и прибира в хладилник да стегне за 30 минути или докато стане с пухкава, стегната консистенция подобна на сметана (нито твърда, нито течна).
Сметаната се разбива на пухкав сняг и се добавя към ягодовата смес с плавни движения на шпатула, за да запази обема си.
Тук е момента да ви дам съвет - ако сместа с ягодите е стегнала повече от желаното, то разбийте и нея с миксера, за да стане кремообразна и да се усвои по- добре от сметаната.
Така готовият мус може директно да се излее върху блатовете на вашата торта и да се прибере в хладилник да стегне за 4 часа.
Пухкав, въздушен, ефирен и лек е този ягодов мус за торта. За вкуса му - оставям за вас изненадата. За мен е разкошен.
Подходящ и за сервиране в чашки като самостоятелен десерт.