Начин на приготвяне
С половината от захарта разбийте на гладък крем жълтъците, а с останалата захар разбийте белтъците на твърд сняг.
Към жълтъците добавете олиото, прясното мляко и постепенно брашното с бакпулвера. След това объркайте с ванилията, рома и ромовата есенция.
На части прибавяте белтъците и разбърквайте внимателно с шпатула. Сместа разделете на 2 части и едната разбъркайте с какаото.
Намазнете и леко набрашнете кексова форма. Започнете да редувате равни части бяла и кафява смес, като ги сипвате лъжица по лъжица в центъра на формата.
Редувайте, докато смесите се изчерпват. Сложете кексът да се пече в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 50 минути. Към края проверете дали е готов с дървена клечица.
По желание готовия кекс с ром може да намажете с помощта на четка с малко ром, разбъркан с пудра захар или само да поръсите с пудра захар.