Начин на приготвяне
Започваме с приготвянето на ягодите. Обикновено купувам цяла щайга ягоди и онези, които са твърди и цели, отделям в пликчета във фризера, а от меките правя сладко.
Измивате ягодите и ги почиствате. Слагате ги в тенджера и ги поливате с меда. Оставете настрана да престоят няколко часа, след което го сложете да се варят на бавен огън (ако скалата е от 0 до 9 - на 4). Прибавете шушулката ванилия.
Оставете да се готви двадесет минути. След това повишете температурата на 6. Тук вече започнете да разбърквате. С бъркане махайте пяната и така петнадесетина минути.
Прибавете гелфикса, гответе още няколко минути.
Готовото сладко от ягоди сипете в бурканчета, затворете и обърнете с капачките надолу. Оставете така до сутринта.
Сладкото от ягоди с мед съхранявайте на тъмно и хладно място.