Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Кюфтета»Кюфтета с картофи, сметана и топено сирене на фурна

Кюфтета с картофи, сметана и топено сирене на фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k17k12
Кюфтета с картофи, сметана и топено сирене на фурна
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
19/06/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
68 мин.
Порции
6
"Рецептата за тези кюфтенца е от нас, напитките са от вас. Добър апетит!"

Необходими Продукти

  • кайма - 500 г свинска
  • лук - 1/2 глава
  • яйца - 1 бр.
  • галета - 4 с.л.
  • черен пипер - 1 ч.л. равна, или на вкус
  • кимион - 1 ч.л. равна, или на вкус
  • сол - на вкус
  • магданоз - 3 стръка, по желание
  • картофи - 4 бр. големи
  • сметана - 400 г готварска
  • чесън - 2 скилидки
  • топено сирене - 5 триъгълничета
  • олио - 2 к.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накълцайте на ситно половин глава кромид лук с по големи размери.

Половината отделете за сметановия сос, а другата половина сложете при каймата.

Добавете към мляното месо и черен пипер, кимион, сол, галета и скълцания магданоз.

Чукнете едно яйце и омесете хубаво овкусената кайма, след това я приберете в хладилник да престои поне 2 часа.

Обелете и нарежете на дебели пръчици картофите.

Сложете ги в тава на не много дебел пласт, сипете при тях олио, сол и малко вода (да не ги покрива) и разбъркайте.

Пъхнете в загрята на 200 градуса фурна и печете 25 минути или докато видите, че са омекнали, започват да хващат коричка, но все още нямат загар. Течността трябва да се е изпарила почти нацяло.

Докато се пекат картофите, си запържете в олио другата половина от лука заедно с чесъна.

Сипете сметаната, сол и накъсано на малки парченца топено сирене.

Оставете соса да на слаб огън да покъкри 5-8 минути.

Оформете си от каймата кюфтенца с размер, какъвто ви харесва.

Когато картофите са готови до степента, описана по-горе, извадете тавата от фурната и сипете при тях сметановия сос. Разбъркайте внимателно, за да не се начупят.

Поставете отгоре кюфтетата и ги поръсете леко отгоре с мазнина, за да не изсъхват при печенето.

Пъхнете отново във фурната при същите градуси и печете 25-30 минути или до приятна коричка на кюфтетата.

Прекалено тъмният загар не е препоръчителен, ако искате кюфтетата да останат сочни.

Поднесете кюфтетата с картофи, сметана и топено сирене топли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Admin
Admin
прекрасна рецепта, както винаги
19.06.2021 16:23
1