Начин на приготвяне
Накълцайте на ситно половин глава кромид лук с по големи размери.
Половината отделете за сметановия сос, а другата половина сложете при каймата.
Добавете към мляното месо и черен пипер, кимион, сол, галета и скълцания магданоз.
Чукнете едно яйце и омесете хубаво овкусената кайма, след това я приберете в хладилник да престои поне 2 часа.
Обелете и нарежете на дебели пръчици картофите.
Сложете ги в тава на не много дебел пласт, сипете при тях олио, сол и малко вода (да не ги покрива) и разбъркайте.
Пъхнете в загрята на 200 градуса фурна и печете 25 минути или докато видите, че са омекнали, започват да хващат коричка, но все още нямат загар. Течността трябва да се е изпарила почти нацяло.
Докато се пекат картофите, си запържете в олио другата половина от лука заедно с чесъна.
Сипете сметаната, сол и накъсано на малки парченца топено сирене.
Оставете соса да на слаб огън да покъкри 5-8 минути.
Оформете си от каймата кюфтенца с размер, какъвто ви харесва.
Когато картофите са готови до степента, описана по-горе, извадете тавата от фурната и сипете при тях сметановия сос. Разбъркайте внимателно, за да не се начупят.
Поставете отгоре кюфтетата и ги поръсете леко отгоре с мазнина, за да не изсъхват при печенето.
Пъхнете отново във фурната при същите градуси и печете 25-30 минути или до приятна коричка на кюфтетата.
Прекалено тъмният загар не е препоръчителен, ако искате кюфтетата да останат сочни.
Поднесете кюфтетата с картофи, сметана и топено сирене топли.
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни рецепти за кюфтета със сос като нашите кюфтета с бял сос или кюфтетата с доматен сос.
Коментари