Начин на приготвяне
За блата:
В купа разбиваме с миксер 4 яйца и 350 мл олио.
В друга купа смесваме сухите съставки: 250 г брашно, 375 г захар, 65 г какао, 2 ч.л. сода, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ч.л. канела и 1/2 ч.л. сол. Разбъркваме хубаво.
Към сухите съставки добавяме яйчената смес и разбъркваме с шпатула, до получаване на хомогенна смес. Добавяме 400 г настъргани тиквички (леко отцедени, не напълно) и 90 г счукани орехови ядки.
Разбъркваме отново добре (сместа е малко гъста, но това да не ви притеснява).
Разделяме я на две равни части и изпичаме два блата в тава с диаметър 20 см поотделно.
Печем на 170°C за 45 минути за всеки блат (фурната ми е с вентилатор). Оставяме блатове да изстинат.
За ганаша:
В касарола загряваме 200 мл сладкарска сметана до степен на варене. Махаме от котлона и добавяме 200 г натрошен черен шоколад. Разбъркваме до получаване на хомогенна смес.
Поставяме единия блат (изстинал) в чиния и го поливаме с шоколадовия ганаш. Поставяме другият блат отгоре. Покриваме и него с ганаш.
Декорираме тази уникална шоколадова торта с печени филирани бадеми, орехи и чипс от тиквички.
За чипса от тиквички:
Нарязваме на тънки резенчета тиквичка, редим върху хартия за печене и печем на 120 градуса за 25-30 минути.
Колкото и налудничаво да звучи тази рецепта, уверявам ви, че е страшно вкусна шоколадовата торта с тиквички.
Източник: Maia Ivanova - Кулинарна Мрежа по рецепта на Сия Рибагина.