Начин на приготвяне
Започнете да приготвяте блата за тортата. Яйцата разбийте с миксер до побеляване и прибавете захарта. След това добавете олиото. Пресейте сухите съставки - брашното с бакпулвера, какаото и ванилията.
При добавянето на сухите съставки разбърквайте в едно посока с шпатула.
Изсипете сместа в тава, застлана предварително с хартия за печене.
Печете в загрята фурна на 180° за 50 минути или до проверка със суха клечка в средата.
След като е готов, извадете блата от тавата, за да се охлади напълно. Изстиналия шоколадов блат разрежете на 3 части.
Още докато печете блата, започнете да приготвяте крема за тортата. Размийте брашното в малко хладка вода да стане на кашичка. Отделно разбийте и жълтъците. Млякото сипете в тенджерка и сложете на котлона, докато заври.
Към млякото добавете захарта, какаото на прах, черния шоколад, разбитите жълтъци, половината смлени орехи и накрая брашняната каша. Намалете степента на котлона и с непрекъснато енергично бъркане разбъркайте добре всички съставки, докато се хомогенизира кремът.
Сиропа направете, като смесите водата и захарта в тенджера и ги разбърквайте на котлона, докато се разтвори захарта.
Глазурата пригответе, като в тенджерка смесите млякото, маслото и шоколада и също разбъркайте, докато се смесят. Оставете настрани.
Започнете да сглабяте шоко тортата, като в поднос сложите единия блат, залейте с няколко лъжици сироп, после нанесете равномерно от крема.
Поръсете с част от останалите смлени орехи върху крема. След това повторете същото и с другите два блата. Най-отгоре нанесете останалия крем, а върху него - глазурата.
По желание за украса поръсете със смлени орехи.
Приберете готовата шоколадова торта с орехи и сироп в хладилника за една нощ.
Да ви е сладко!
Вижте още как най-лесно да изрежете блатове за торта, както и как да залеем правилно шоколад върху торта.