Начин на приготвяне
Лукът и чесъна се накълцват на ситно и запържват в олиото.
Сушените чушки се почистват от дръжките и семената и се смилат на малки парченца в блендер.
Също така могат и да се натрошат на ръка или в хаванче на малко по-едро.
Доматеното пюре се слага при омекналите и запържени лук и чесън, а след минута бъркане се слагат чушките и дафиновия лист.
Бърка се още около минута и се налива 1.2 л. вода или зеленчуков бульон. Добър вариант е да се сложи и вода с лъжица вегета.
След като течността заври, се слагат картофите, нарязани на едро, и маслините - по желание обезкостени.
Посолява се на вкус и ястието се вари на умерен огън 30 минути или до готовност на картофите.
В малко вода се разбива брашното, налива се при всичко останало и се разбърква.
Оставя се да покъкри на слаб огън и яхнията с чушки да се сгъсти.
Поднася се апетитната картофен яхния с поръска от прясно накълцан магданоз.
Лесна и вкусна гозба - яхния от сушени чушки и маслини, която се надявам да ви хареса.
Добър апетит!