Начин на приготвяне
В дълбок съд слагаме захарта, маята, леко затопленото мляко, 1 лъжица зехтин и солта. Разбъркваме и добавяме на два пъти брашното, което предварително сме пресяли.
Започваме да месим с ръце. Ще се получи много лепкаво тесто.
Добавяме 1 лъжица зехтин и продължаваме да месим, докато тестото спре да лепне по масата (не се добавя допълнително брашно).
Оформяме тестото на топка и го слагаме в дълбока купа. Покриваме го със стреч фолио или капак и го оставяме да втаса за около 40 минути.
През това време си приготвяме плънката.
В подходящ съд слагаме мекото масло и крема сиренето. В същия съд настъргваме чесъна и разбъркваме всичко много добре, докато се смесят всички съставки.
Отделно нарязваме на малки парченца топеното сирене, а кашкавала го настъргваме.
Готовото тесто за чеснов хляб слагаме върху набрашнен плот и без да го месим, го събираме на топка. Разточваме го на правоъгълник, като се съобразяваме с големината на тавата, в която ще печем.
Застиламе тавата с хартия за печене и слагаме тестото. Отгоре изсипваме чесновосирената смес и я разнасяме равномерно по цялата повърхност.
После нахвърляме парченцата топено сирене, поръсваме със сминдух или подправка по избор и най-отгоре разпределяме настъргания кашкавал.
Печем питката със сирене в предварително загрята фурна на 180-200 °C за 25-30 минути.
Готовата чеснова питка с 3 вида сирене трябва да покрием с кърпа и да я оставим да си почива, но в моето семейство това не се получава, защото само след броени минути от нея вече няма и помен.
Приятен апетит и на вас!