Коледна пуйка

Амелия Амелия Новак
25/12/2013
"Направете място, защото тази великолепна и много ароматна пуйка заслужава да заеме почетното място на всяка празнична трапеза "
Приготвяне40 мин.
Готвене200 мин.
Общо240 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо25 760
  • Преглеждания за месеца12
  • Преглеждания за седмицата2
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пуйката се измива и подсушава много добре. Обтрива се със сол и пипер навсякъде. Внимателно отлепете кожата на бутчетата и гърдите.

Ароматно масло: кравето масло се смесва с розмарина, мащерката, ригана, магданоза и лимоновата кора. Разпределя се под кожата на гърдите.

Обелете суровата наденица, нарежете я и я смесете с нарязания на ситно пушен бекон. Тази плънка се разпределя под кожата на бутчетата.

Набодете лимона с вилица. Зрънцата карамфил набодете върху главите лук. Напълнете вътрешността на пуйката с лука, лимона, резените дюля, дафиновия лист и розмарина. Намажете пуйката с масло и я покрийте с фолио, но не много плътно.

Поставете пуйката на тавичка върху скарата на фурната. Налейте 1-2 ч.ч. вода. Печете на 180 градуса по 20 минути на 1 кг + още 80 минути. 15 минути преди пуйката да е готова, махнете фолиото.

Сосът се приготвя като лукът се запържва на силен огън, добавя се виното и се оставя да изври напълно. Налива се бульонът и отново се оставя да изври наполовина. Сложете сметаната и след 5 минути свалете от котлона. По желание овкусете соса.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Nadejda Gospodinova
Nadejda Gospodinova
13.01.2019 17:57
Уникална рецепта! Нямах дюла, но и без нея се получи. Толкова сочна пуйка не бяхме яли до сега.
0
0