Начин на приготвяне
За тестото:
Поставете маята в по-дълбок съд, добавете захарта, 50 г брашно и хладка вода.
Смесете всичко и оставете да престои 10 минути. След това към сместа добавете заквасената сметана, олиото, солта и постепенно добавяйки останалото брашно (350 г) замесете тестото.
Покрийте с прозрачно фолио и оставете да престои 45 минути.
След това замесете тестото върху набрашнена работна повърхност и го разстелете, за да оформите „дълго руло“.
Намажете тавата с масло, в средата сложете руло тесто и разточете тестото в кръг.
Покрийте с чиста кухненска кърпа и оставете да престои 45 минути. Печете в добре загрята фурна на 200 °C за 20 минути.
За заливката:
Сложете брашно в купа, добавете бакпулвера, водата, солта и разбъркайте. Извадете тавата от фурната любимата питка, изсипете сместа от брашно, бакпулвер, вода и сол.
Върнете във фурната за 2-3 минути. Извадете готовата питка Слануша от фурната и я намажете с масло. Оставете да се охлади, след което сервирайте.