Начин на приготвяне
Приготвяне на тестото:
В дълбок съд натрошете маята, добавете 100 мл хладка вода, захар, 1 супена лъжица брашно, разбъркайте и оставете да престои 10 минути.
След това добавете олиото, 100 г брашно, изсипете останалата хладка вода (400 мл), добавете сола, добавете постепенно брашно и замесете по-меко тесто. Покрийте с чиста кухненска кърпа и оставете да престои 30 минути.
Прехвърлете тестото на набрашнена работна повърхност. Намажете по-дълбоката тава с масло, поръсете с брашно и сложете тестото. Покрийте с чиста кухненска кърпа и оставете да престои 20 минути (колкото да загрее фурната).
Покрийте с алуминиево фолио кръглата тава и поставете тестото в предварително загрята фурна.
Печете празничната питка на 180 °C за 45 минути. След това махнете фолиото и печете питата още 20 минути на 180 °C.
За декорациите: Замесете тесто от желатина, брашното, солта и водата и го оставете да престои 30 минути. От тестото направете различни декорации според собствените си желания (кръст, роза, лист ...).
За залепване на декорациите:
Разбъркайте вода и брашно. Извадете тенджерата от фурната и залепете декорациите върху домашната пита със сместа от вода и брашно.
Върнете я за кратко във фурната (печете 10 минути, но намалете температурата до 100 °C).
Извадете готовата пита от фурната. Покрийте сръбската празнична пита с чиста кухненска кърпа и оставете да се охлади.