Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Сръбска празнична пита

Сръбска празнична пита

VecaVeca
Мастър Шеф
296632k314
Sandra Palikarov
Преведена от
Sandra Palikarov
Сръбска празнична пита
Снимка: Veca
1 / 6
30/06/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
100 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
175 мин.
Порции
10
"Изпитана рецепта за празнична пита е пред вас - весело тържество!"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • вода - 500 мл
  • прясна мая - 40 г
  • захар - 2 ч.л.
  • олио - 200 мл
  • сол - 2 ч.л.
  • брашно - 1 кг
  • за декорации
  • желатин - 20 г
  • брашно - 100 г
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - 70 мл
  • за лепене
  • вода - 60 мл
  • брашно - 25 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на тестото:

В дълбок съд натрошете маята, добавете 100 мл хладка вода, захар, 1 супена лъжица брашно, разбъркайте и оставете да престои 10 минути.

След това добавете олиото, 100 г брашно, изсипете останалата хладка вода (400 мл), добавете сола, добавете постепенно брашно и замесете по-меко тесто. Покрийте с чиста кухненска кърпа и оставете да престои 30 минути.

Прехвърлете тестото на набрашнена работна повърхност. Намажете по-дълбоката тава с масло, поръсете с брашно и сложете тестото. Покрийте с чиста кухненска кърпа и оставете да престои 20 минути (колкото да загрее фурната).

Покрийте с алуминиево фолио кръглата тава и поставете тестото в предварително загрята фурна.

Печете празничната питка на 180 °C за 45 минути. След това махнете фолиото и печете питата още 20 минути на 180 °C.

За декорациите: Замесете тесто от желатина, брашното, солта и водата и го оставете да престои 30 минути. От тестото направете различни декорации според собствените си желания (кръст, роза, лист ...).

За залепване на декорациите:

Разбъркайте вода и брашно. Извадете тенджерата от фурната и залепете декорациите върху домашната пита със сместа от вода и брашно.

Върнете я за кратко във фурната (печете 10 минути, но намалете температурата до 100 °C).

Извадете готовата пита от фурната. Покрийте сръбската празнична пита с чиста кухненска кърпа и оставете да се охлади.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: