Начин на приготвяне
Разтворете маята в малка част от млякото, предварително затоплено със захарта, и поръсете леко с брашно. Приберете на топло за около 15 мин. да втаса. Смесете брашното със солта.
Направете кладенче и сипете в него втасалата мая и останалото мляко. Замесете тесто.
Оставете го да втаса за около 90 мин., за да удвои обема си.
При готовност разточете на кора с дебелина около 1 см и изрежете кръгчета (или друга форма, моите бяха шестоъгълници).
Всяко кръгче потопете в предварително разтопеното масло и подредете по ръба на тава (аз използвах тава с диаметър 27 см), като застъпвате предишното кръгче.
Оформете със застъпени кръгчета целия външен ръб на тавата. В средата отново подредете със застъпване кръгчета, докато запълните тавата. Оставете погачата да втаса отново около 30 мин.
Изпечете в загрята фурна на 180 градуса, като преди това намажете с жълтък и олио за около 40 мин. За да не покафенее бързо, покрийте през първите 25 мин. погачата с фолио и го махнете за изпичане през последните 15 мин.
Сръбската погачица е готова.
Рецептата е адаптирана от Cookwithasmile
Коментари