Начин на приготвяне
Почистете скаридите от вената, която минава по дължината на тялото на морския дар. За целта цепнете от външната страна по дължина и извадете веничката с шишче или остър нож.
В купа изцедете сока от цитрусите лайм и лимон, а по желание може да добавите и малко портокалов сок.
Настържете и кората на единия лайм и кората на половината лимон.
Добавете в маринатата сол, пипер, накълцано люто чушле, кориандър и червен лук на тънки ивици.
Сложете вътре скаридите, както са си сурови, и се постарайте да ги разпределите на по-тънък пласт, а не на купчина. Маринатата трябва да ги покрива.
Приберете в хладилник за 2 часа, така се готвят и вече няма да са сурови, макар да не са преминали термична обработка. Ще забележите, че са загубили прозрачния си оттенък и са побелели.
В някои рецепти скаридите се бланшират предварително за по-малко от минута във вряща вода, но според мен това не е необходимо за едно севиче.
Към маринованите вече морски дарове сложете зехтина и накълцан на ситно домат по желание или може червена или зелена чушка.
Разбъркайте добре и оставете за още час-два в хладилника, за да се поемат, смесят и отпуснат всички вкусове.
Сервирайте севичето от скариди добре охладено в ниски стъклени чашки или купички. Сипете и от сосчето от маринатата.
Поднесете тапасите самостоятелно или в компанията на хляб, чипс от банан или батат, бял ориз или авокадо на парченца.
Свежо и много ароматно!