Gotvach.bg»Рецепти»Морски дарове»Тапас»Севиче от скариди

Севиче от скариди

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Севиче от скариди
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Общо
18 мин.
Порции
4
"Ако и вие като нас обичате да експериментирате с различни гурме рецепти, севичето от скариди е идеалната рецепта за вас"

Необходими Продукти

  • скариди - 250 г белени
  • лайм - 2 бр.
  • лимон - 1 бр.
  • зехтин - 1/2 ч.ч.
  • червен лук - 1 глава (средна/малка)
  • кориандър - 4 стръка
  • черен пипер - 2 щипки
  • сол - 1 ч.л. с леко заоблен връх, на люспи (малдонска)
  • домати - 1 бр. малък, по желание
  • люти чушки - 1 бр. чили, кайенски пипер или др.
  • авокадо - или чипс от банан за поднасяне
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете скаридите от вената, която минава по дължината на тялото на морския дар. За целта цепнете от външната страна по дължина и извадете веничката с шишче или остър нож.

В купа изцедете сока от цитрусите лайм и лимон, а по желание може да добавите и малко портокалов сок.

Настържете и кората на единия лайм и кората на половината лимон.

Добавете в маринатата сол, пипер, накълцано люто чушле, кориандър и червен лук на тънки ивици.

Сложете вътре скаридите, както са си сурови, и се постарайте да ги разпределите на по-тънък пласт, а не на купчина. Маринатата трябва да ги покрива.

Приберете в хладилник за 2 часа, така се готвят и вече няма да са сурови, макар да не са преминали термична обработка. Ще забележите, че са загубили прозрачния си оттенък и са побелели.

В някои рецепти скаридите се бланшират предварително за по-малко от минута във вряща вода, но според мен това не е необходимо за едно севиче.

Към маринованите вече морски дарове сложете зехтина и накълцан на ситно домат по желание или може червена или зелена чушка.

Разбъркайте добре и оставете за още час-два в хладилника, за да се поемат, смесят и отпуснат всички вкусове.

Сервирайте севичето от скариди добре охладено в ниски стъклени чашки или купички. Сипете и от сосчето от маринатата.

Поднесете тапасите самостоятелно или в компанията на хляб, чипс от банан или батат, бял ориз или авокадо на парченца.

Свежо и много ароматно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: