Начин на приготвяне
Бялото лимецово брашно се пресява в купата, в която ще се меси тестото.
Прибавя се кафявото лимецово брашно, без да се пресява.
Двете брашна се разбъркват много добре. Прибавя се солта и се разбърква отново.
Козето кисело мляко се изсипва в отделна купа.
Содата се разбърква в киселото мляко до пълното шупване.
В брашното се прави кладенче.
Постепенно се прибавя киселото мляко, като се бърка с дървена лъжица.
Замесва се средно твърдо тесто.
Тестото за хляб се оформя и се слага във формата, в която ще се пече върху домакинска хартия. Олио не се прибавя.
Лимецовият хляб се оставя 20 мин на стайна температура, покрит с кърпа.
Пече се 40 мин в предварително загрята фурна на 160 °C без вентилатор, т.к. хлябът е със сода и ще стане твърд.
След като се извади от фурната, се изважда от формата и се поставя върху дървена дъска.
Наръсва се с вода и селският лимецов хляб с козе мляко се завива с кърпа за 10 мин.