Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхния»Лятна зеленчукова яхния с гъби и вино

Лятна зеленчукова яхния с гъби и вино

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Лятна зеленчукова яхния с гъби и вино
Снимка: Мария Божилова
1 / 7
19/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
130 мин.
Порции
6
"Няма как да не ви хареса тази лятна зеленчукова яхния. Ако обичате месце, нищо не пречи отделно да си добавите някоя пържолка"

Необходими Продукти

  • гъби - 500 г
  • тиквички - 4 бр.
  • моркови - 5 бр.
  • лук - 3 бр.
  • зелен фасул - 500 г
  • магданоз - 1/2 връзка
  • риган - 1 с.л.
  • градински чай - 1 с.л.
  • вино - 1 ч.ч.
  • червен пипер - 3 с.л.
  • сол
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гъбите се измиват много добре, като пънчетата се почистват, без да се премахват.

Тиквичките се измиват, почистват се от връхчетата и дръжките и се нарязват на едро.

Лукът се почиства и нарязва на едро.

Зеленият фасул се измива и почиства. Нарязва се на дребно.

Морковите се измиват и обелват. Нарязват се на кръгчета.

В глинена тенджера се нареждат най-отдолу лукът.

След него са слагат морковите, след това тиквичките, зеленият фасул и най-отгоре се нареждат гъбите.

Във виното се разбърква риганът и градинският чай, след което зеленчуците се поливат с виното.

Прибавя се сол и червен пипер.

Зеленчуците се заливат с олио и вода до половината на зеленчуците.

Вкусната яхния се пече се под капак 60 мин във фурна на 200 °C, след което капакът се премахва и се прибавя ситно нарязаният магданоз.

Постната яхния се пече без капак 40 мин на 200 °C на долен реотан.

Лятна зеленчукова яхния с гъби и вино ще се хареса на всички вкъщи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: