Начин на приготвяне
След улова замразих октопода за 1 седмица във фризера.
В тенджера с капак сипвам вода, слагам два дафинови листа и 5-6 зърна черен пипер.
Като закипи силно водата, хващам октопода за главата и го потапям за 10 секунди.
Вадя, изчаквам водата отново да заври и повтарям процедурата, на третия път го оставям да се вари. Така пипалата му се накъдрят и кожата му се запазва при готвенето.
Вари се до готовност, обикновено между 30 и 50 мин., няма точно време, защото зависи от големината и от възрастта, която няма как да знаем.
Аз лично след 30-тата минута го проверявам на всеки 5 мин с клечка за зъби в най-дебелата част, където се събират пипалата.
Когато клечката започне да влиза леко, е готов.
Това е основното - след като е добре сварен октоподът, може кой както го обича -ала гайега, на скара, пържен и т.н.
Този е запържен в зехтин, като 30 секунди преди да го дръпна от огъня, му добавям чесъна. След това го поръсвам с леко лют червен пипер, магданоз и малко сол.
Пикантния пържен октопод с чесън и магданоз е готов!
Източник: Julian Stefchov - Кулинарна мрежа