Начин на приготвяне
Почистете мидите от мустачки (водорасли) и твърди образувания по черупката.
Измийте добре и ако има счупени ги изхвърлете.
Загрейте зехтина и маслото в тенджерка и налейте бяло вино.
Сипете мидите, накълцан магданоз и поръсете със сока на лимона.
Задушете под капак за две минути, като периодично разклащате съда, за да се разпространява равномерно топлината и всички миди да се отворят.
Те ще си пуснат още течност, която е солена и тя ще се смеси със соса на дъното.
Ако течността, която отделят мидите не е много, може да долеете водичка.
Задушените миди са готови, веднага след като се отворят и продължите ли още време готвенето те може да изсъхнат. Затова, за да имате крехки задушени миди, не прекалявайте с престоя им на котлона.
Сервирайте топли и по желание поръсени с още магданоз и фино настъргана лимонова кора.
Задушените черни миди в масло и лимон са много вкусни и лесни за приготвяне!