Начин на приготвяне
Класическият френски сладкиш, наречен фар бретон, се приготвя със сушени сини сливи. Днес обаче аз му придадох по-летен вид и вкус, като ги замених със сушени червени боровинки и малко пресен слънчев плод - нектарина.
Ако чакате гости и искате да спретнете бърз и вкусен десерт, то това е вашето решение - фар бретон.
Накиснете предварително сушените плодове в рома за 1 час.
Разбийте яйцата с пудрата захар, брашното и млякото.
Сместа трябва да е идеално гладка.
Добавете рома от боровинките и разтопеното масло и разбъркайте.
На дъното на обилно намазнена с масло тавичка сложете омекналите боровинки и фино нарязани полумесеци нектарина.
Залейте с тестото за Фар бретон и пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Печете френският сладкиш около 35-40 минути или до златист загар. Ще бухне, но след като изстине, спада отново.
Поднесете за десерт, поръсен с пудра захар и по желание гарниран с топка сладолед или сметана.
Фар бретон със сушени боровинки и нектарини може да се консумира и още топъл. Аз лично ги предпочитам именно така.
Да ви е сладко!