Начин на приготвяне
Сушените плодове се накисват във вода, като е хубаво предварително да ги нарежете. Така те ще набъбнат и от тях ще се отделят вредните захари. Може да използвате и други, освен гореспоменатите сушени плодове.
В голяма купа се смесват яйцата и захарта и се разбиват малко с миксер. Добавя се и млякото, като в него са разтворени солта, ванилията и есенцията (може да използвате каквато предпочитате). В продължение на няколко минути разбийте с миксера.
По време на това се добавят маслото и брашното. Маслото трябва да е размекнато или дори разтопено. Също така може да използвате друга мазнина вместо маслото - олио или маргарин. Като прецените, че сместа е с подходяща хомогенна консистенция е готова.
Пече се в предварително загрята фурна. За улеснение може да използвате хартия за печене, но при отстраняването ѝ накрая трябва да изчакате малко да изстине сладкишът. Намазвате съвсем леко с олио (или друга мазнина), изсипвате и нареждате изкиснатите и отцедени сушени плодове.
Печете около 25 минути. Можете да проверите дали е готово като направите прорез по средата. Сладкиша е по подобие на крем карамел при печенето. За предпочитане е да се сервира охладен.
*Този традиционен френски сладкиш е типичен за област Бретон, а фар се нарича самата смес от яйца, захар, прясно мляко и брашно.