Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Френски сладкиш със сушени плодове (Фар)

Френски сладкиш със сушени плодове (Фар)

МиссаМисса
Помощник Готвач
502931581
Френски сладкиш със сушени плодове (Фар)
Снимка: Мисса
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
13
"Винаги може да се доверите на французите, когато става дума за сладкиши и романтика"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • прясно мляко - 2 ч.ч.
  • масло - 15 - 30 г
  • брашно - 3/4 ч.ч.
  • сини сливи - сушени
  • червени боровинки - сушени
  • стафиди
  • сол - 1 щипка
  • есенция - по желание
  • ванилия - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сушените плодове се накисват във вода, като е хубаво предварително да ги нарежете. Така те ще набъбнат и от тях ще се отделят вредните захари. Може да използвате и други, освен гореспоменатите сушени плодове.

В голяма купа се смесват яйцата и захарта и се разбиват малко с миксер. Добавя се и млякото, като в него са разтворени солта, ванилията и есенцията (може да използвате каквато предпочитате). В продължение на няколко минути разбийте с миксера.

По време на това се добавят маслото и брашното. Маслото трябва да е размекнато или дори разтопено. Също така може да използвате друга мазнина вместо маслото - олио или маргарин. Като прецените, че сместа е с подходяща хомогенна консистенция е готова.

Пече се в предварително загрята фурна. За улеснение може да използвате хартия за печене, но при отстраняването ѝ накрая трябва да изчакате малко да изстине сладкишът. Намазвате съвсем леко с олио (или друга мазнина), изсипвате и нареждате изкиснатите и отцедени сушени плодове.

Печете около 25 минути. Можете да проверите дали е готово като направите прорез по средата. Сладкиша е по подобие на крем карамел при печенето. За предпочитане е да се сервира охладен.

*Този традиционен френски сладкиш е типичен за област Бретон, а фар се нарича самата смес от яйца, захар, прясно мляко и брашно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: