Начин на приготвяне
Страхотни андалуски кифлички във форма на мида. Оригиналното им име е Bollos de manteca.
Приготвят се с малко съставки, технологията е лесна и резултата е безумна вкусотия.
Разтопете свинската мас във водата при 40 °C. Налейте и зехтина, сипете лъжица захар и натрошете маята (след добавяне на зехтина температурата трябва да спадне до 37 °C). Разбъркайте, за да се разтвори.
Пресейте брашното и солта и сложете към течната смес заедно с другата лъжица захар.
Омесете гладко мазно тесто (не го премесвайте дълго време, за да не става жилаво) и го оставете в купата, покрито с фолио, да втаса за 1 час или докато удвои обема си.
От бухналото маслено тесто откъснете 14 еднакви топчета. Разточете или разтеглете с пръсти на не много тънка кора всяко от тях. Идеята е да се сплескат.
Поръсете със кристална захар, смесена с канела и прегънете във форма на мидичка, прищипвайки краищата.
Всяка кифличка овалвайте в още захар и канела и подреждайте в голяма тава, покрита с хартия за печене.
Загрейте фурната до 180 °C (това време е достатъчно канелените кифлички леко да се отпуснат и бухнат. Не е нужно да втасват дълго втори път).
Печете до зачервяване за около 20 минути.
Хапвайте бухналите кифлички за закуска или с кафе и мляко.
* За тези от вас, които не обичат канела, смесете захар със какао например. Получава се също чудесен вкус, макар да не е автентичният за bollos de manteca.