Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Маслени кифлички от Андалусия

Маслени кифлички от Андалусия

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Маслени кифлички от Андалусия8 / 8
05/08/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
14
"Хапвайте бухналите кифлички за закуска или с кафе и мляко"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г
  • мая - 22 г жива
  • свинска мас - 50 г
  • зехтин - 50 г
  • вода - 100 мл
  • захар - 2 с.л. + за овалване
  • сол - 1/2 ч.л.
  • канела - за овалване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Страхотни андалуски кифлички във форма на мида. Оригиналното им име е Bollos de manteca.

Приготвят се с малко съставки, технологията е лесна и резултата е безумна вкусотия.

Разтопете свинската мас във водата при 40 °C. Налейте и зехтина, сипете лъжица захар и натрошете маята (след добавяне на зехтина температурата трябва да спадне до 37 °C). Разбъркайте, за да се разтвори.

Пресейте брашното и солта и сложете към течната смес заедно с другата лъжица захар.

Омесете гладко мазно тесто (не го премесвайте дълго време, за да не става жилаво) и го оставете в купата, покрито с фолио, да втаса за 1 час или докато удвои обема си.

От бухналото маслено тесто откъснете 14 еднакви топчета. Разточете или разтеглете с пръсти на не много тънка кора всяко от тях. Идеята е да се сплескат.

Поръсете със кристална захар, смесена с канела и прегънете във форма на мидичка, прищипвайки краищата.

Всяка кифличка овалвайте в още захар и канела и подреждайте в голяма тава, покрита с хартия за печене.

Загрейте фурната до 180 °C (това време е достатъчно канелените кифлички леко да се отпуснат и бухнат. Не е нужно да втасват дълго втори път).

Печете до зачервяване за около 20 минути.

Хапвайте бухналите кифлички за закуска или с кафе и мляко.

* За тези от вас, които не обичат канела, смесете захар със какао например. Получава се също чудесен вкус, макар да не е автентичният за bollos de manteca.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: