Начин на приготвяне
Важно е маслото и шоколада да бъдат на стайна температура.
Започнете с приготвянето на блата за шоколадовия сладкиш. В съд смесете половината от олиото с шоколада. Сложете в микровълнова да се разтопи за минута. Оставете настрани.
Смесете бакпулвера, солта, содата, захарта и какаото. Разбийте яйцата с миксер, добавете сметаната и другата половина от мазнината. Разбийте. Добавете сместа с какаото, после малко по малко и разтопения шоколад. Последно прибавете брашното и разбийте много добре.
Сипете сместа във форма 25 см и печете на 170 градуса върху хартия за печене за половин час. Оставете да изстине.
Продължете с приготвянето на шоколадовия мус. Смесете шоколада и маслото. Пак ползвайте микровълнова за 2-3 минути, разбъркайте и оставете да изстине.
Разбийте с миксер ванилията и сметаната. Добавете на два пъти пудрата захар. Добавете част от добре разбитата сметана към разтопения шоколад. Разбъркайте и изсипете тази смес при другата част от сметаната.
Сложете блата във форма и добавете ринга. Намажете тънък слой от муса върху него. Нарежете бананите на две през средата, оставяйки една половинка за украса. Останалите 5 половин нарежете на 2 по дължина. Нарежете всяка на ленти и разпределете върху муса.
Посипете с останалия мус и заравнете. Оставете да стегне в хладилник.
Време е да се приготви и шоколадовият ганаш. Сложете в тенджера на котлона прясното мляко и захарта. Оставете да заври.
Добавете шоколада, натрошен. Махнете и разбъркайте с дървена лъжица.
Залейте готовия сладкиш с ганаша.
Шоколадовия сладкиш с шоколадов мус декорирайте с банана, оформяйки цветче.