Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Шоколадов сладкиш»Шоколадов сладкиш с шоколадов мус

Шоколадов сладкиш с шоколадов мус

Шоколадов сладкиш с шоколадов мус
Снимка: Виктория Константинова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
100 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
130 мин.
Порции
16
"Когато това тройно шоколадово изкушение стои пред вас, вие сте напълно безсилни и просто се предавате и си хапвате"

Необходими Продукти

  • блат
  • черен шоколад - 70 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • брашно - 115 г
  • какао - 20 г
  • захар - 200 г
  • заквасена сметана - 230 г
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 60 мл
  • сол - щипка
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • за муса
  • черен шоколад - 350 г
  • ванилия - 1 бр.
  • краве масло - 4 с.л.
  • сметана - 350 мл
  • банани - 3 бр.
  • пудра захар - 100 г
  • за ганаша
  • черен шоколад - 130 г
  • прясно мляко - 150 мл
  • захар - 1/3 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Важно е маслото и шоколада да бъдат на стайна температура.

Започнете с приготвянето на блата за шоколадовия сладкиш. В съд смесете половината от олиото с шоколада. Сложете в микровълнова да се разтопи за минута. Оставете настрани.

Смесете бакпулвера, солта, содата, захарта и какаото. Разбийте яйцата с миксер, добавете сметаната и другата половина от мазнината. Разбийте. Добавете сместа с какаото, после малко по малко и разтопения шоколад. Последно прибавете брашното и разбийте много добре.

Сипете сместа във форма 25 см и печете на 170 градуса върху хартия за печене за половин час. Оставете да изстине.

Продължете с приготвянето на шоколадовия мус. Смесете шоколада и маслото. Пак ползвайте микровълнова за 2-3 минути, разбъркайте и оставете да изстине.

Разбийте с миксер ванилията и сметаната. Добавете на два пъти пудрата захар. Добавете част от добре разбитата сметана към разтопения шоколад. Разбъркайте и изсипете тази смес при другата част от сметаната.

Сложете блата във форма и добавете ринга. Намажете тънък слой от муса върху него. Нарежете бананите на две през средата, оставяйки една половинка за украса. Останалите 5 половин нарежете на 2 по дължина. Нарежете всяка на ленти и разпределете върху муса.

Посипете с останалия мус и заравнете. Оставете да стегне в хладилник.

Време е да се приготви и шоколадовият ганаш. Сложете в тенджера на котлона прясното мляко и захарта. Оставете да заври.

Добавете шоколада, натрошен. Махнете и разбъркайте с дървена лъжица.

Залейте готовия сладкиш с ганаша.

Шоколадовия сладкиш с шоколадов мус декорирайте с банана, оформяйки цветче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: