Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Сос за риба»Френски сос за риба Руй (Rouille)

Френски сос за риба Руй (Rouille)

Френски сос за риба Руй (Rouille)
Снимка: Румяна Сакалийска
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
15 мин.
Порции
3
"Всяка рецепта за риба е по-вкусна с добавка от специалния френски рибен сос Руй"

Необходими Продукти

  • бял оцет - 2 с.л.
  • вода - 1 с.л.
  • шафран - 1 с.л.
  • хляб - 3 филийки без корите
  • чесън - 3 скилидки
  • жълтъци - 3 броя сварени
  • чили на прах - 1/4 ч.л.
  • зехтин - 1/4 ч.ч.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходящ съд смесваме белия оцет с водата и слагаме на средна температура да заври.

Когато течността заври, добавяме шафрана и когато пусне кафеникаво-жълтеникав цвят махаме купата от котлона и я оставяме леко да се охлади.

Сипваме охладената течност в блендер и към нея добавяме хляба, нарязан на парчета, и пасираме.

След това добавяме чесъна, нарязан на ситно, жълтъците с подправките и отново пасираме.

Накрая много внимателно и на тънка струйка добавяме зехтина, като в същото време пасираме с блендера на максимална степен.

В зависимост от цвета на жълтъците и количеството подправки, сосът за риба може да придобие различен цвят.

Ако искате да бъде по-жълт, добавете повече жълтъци и по-малко хляб!

Френският сос за риба Руй (Rouille) е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: