Начин на приготвяне
В подходящ съд смесваме белия оцет с водата и слагаме на средна температура да заври.
Когато течността заври, добавяме шафрана и когато пусне кафеникаво-жълтеникав цвят махаме купата от котлона и я оставяме леко да се охлади.
Сипваме охладената течност в блендер и към нея добавяме хляба, нарязан на парчета, и пасираме.
След това добавяме чесъна, нарязан на ситно, жълтъците с подправките и отново пасираме.
Накрая много внимателно и на тънка струйка добавяме зехтина, като в същото време пасираме с блендера на максимална степен.
В зависимост от цвета на жълтъците и количеството подправки, сосът за риба може да придобие различен цвят.
Ако искате да бъде по-жълт, добавете повече жълтъци и по-малко хляб!
Френският сос за риба Руй (Rouille) е готов.