Начин на приготвяне
Изключително свеж летен десерт без животински продукти, тъй като ще приготвим боровинковото желе вместо с желатин, с агар агар, който е изцяло на растителна основа.
Боровинките се смилат със 75 грама от захарта. Прецеждат се и се слагат на кантарче, като се долива вода, докато покаже 500 грама общо тегло.
Течността се слага на котлона при ниска температура до 90 градуса.
Добавя се 2 грама агар агар и се бърка 2-3 минути.
Желето, на този етап още течно се разпределя в чашки, без да се пълнят, за да има място за динята в десерта.
Изстиват 20 минути и се прибират в хладилник за минимум 2 часа, за да се стегне желето.
Приготвя се сироп от цветове на хибискус, като се завира за 10 минути 100 мл. вода с 50 грама захар, след което се добавят сушените цветове хибискус и съдът се захлупва за 30 минути, за да отпуснат те цвета и аромата си.
Преди сервиране динята се нарязва на малки кубчета и се залива със сиропа. Парченцата свеж плод се слагат върху желето в чашките и се поднасят.
Да ви е сладко с този изкушаващ Желиран веган десерт с боровинки и диня!