Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Лозови сaрми с кайма

Лозови сaрми с кайма

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k3213k
Лозови сaрми с кайма1 / 2
27/11/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4-6

Необходими Продукти

  • кайма - 750 г
  • масло - 100 г масло
  • лук - 1 връзка пресен или 1 глава стар
  • ориз - 1/2 ч.ч. (100 г)
  • лозови листа - 30 - 40 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.ч. (200 г)
  • магданоз - 1/4 връзка
  • джоджен - 1/4 връзка
  • червен пипер - 1 ч.л. (5 г)
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте половината масло и запържете до омекване ситно нарязания лук. Овкусете с червен пипер, малко сол и свалете от огъня. Добавете каймата, която предварително сте намачкали с вилица и изплакнатия ориз. Сложете ситно нарязани джоджен и магданоз, залейте с 1-2 к.ч. гореща вода. Върнете обратно на котлона и задушавайте сместа няколко минути, докато оризът поеме по-голямата от течността.

Изплакнете добре лозовите листа. Попарете ги за няколко минути във вряла подсолена вода и ги оставете да се отцедят. Във всеки лозов лист се поставя по една пълна ч.л. от плънката и се завива стегната правоъгълна сарма. Готовите сарми се подреждат в подходящ огнеупорен съд плътно една до друга.

Ястието се залива с 1 1/2 ч.ч. гореща вода 1 с.л. масло и се вари на тих огън около 45 - 60 минути.

Готовите сарми се поливат със запържено масълце и/или кисело мляко и се сервират топли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: