Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Лозови сарми с телешка кайма

Лозови сарми с телешка кайма

PolinaGPolinaG
Новак
7602134
Лозови сарми с телешка кайма
Снимка: PolinaG
1 / 3
07/05/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
135 мин.
Порции
4
"Лозови сарми с телешка кайма - сочни, ароматни и много вкусни. Всички вкъщи ги обичат!"

Необходими Продукти

  • лозови листа - около 50 - 60 бр. по възможност пресни
  • телешка кайма - 500 г
  • ориз - по - малко от 1/2 ч.ч.
  • кромид лук - 1 голяма или 2 по - малки глави
  • чесън - 2 - 3 ск. (по желание)
  • сол
  • червен пипер
  • черен пипер
  • кимион
  • джоджен
  • чубрица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лозови сарми с телешка кайма - сочни, ароматни и много вкусни. Всички вкъщи ги обичат!

В тиган се задушава нарязания на ситно лук и чесън, добавя се малко повече от чаена лъжичка червен пипер. След което се добавя измития ориз и се бърка докато стане прозрачен.

Добавят се останалите подправки и се разбърква често. Накрая се добавя каймата и се изключва котлона. Разбърква се много добре (за смесването на каймата с ориза), без да се готви каймата.

Като изстине малко, се навиват сармите с лозови листа, не много стегнати. На дъното на тенджерата се поставят няколко листа и сармите се редят върху тях.

Варят се около час, час и 10-15 минути, като се внимава да не изври водата, ако изври се добавя още.

Похлупват се с чиния. Използваната вода е пропорция към ориза като се мери със същата чаша 1 чаша ориз - 3 чаши вода.

Ако се използват пресни лозови листа - листата се измиват добре и се попарват за 10 - 15 секунди във вряща подсолена вода. След което се навиват сармите.

Лозовите сарми могат да се сервират както топли така и студени с кисело мляко.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

PolinaG
PolinaG
Оризът е малко по-малко от 1 чаена чаша, а не от 1/2 чаена чаша.
07.05.2024 22:59