Начин на приготвяне
Любими са ми тези лозови сарми с плънка от кайма и ориз! А с млечно-чеснов сос са наслада голяма!
Аз ги приготвих така: 250 г кайма смесих с половин чаена чаша ориз, чашата е от 200 мл, нарязана малка глава лук, морков настърган ситно, джоджен и чер пипер, три супени лъжици олио, щипка сол и мъничко вода.
Разбърква се хубаво с вилица и след това се пълнят лозовите листа с тази смес. Аз лично не ги навивам на малки хапки, а ги правя големи и кръгли сармите, това е бързият вариант.
За посочената смес използвах 12 броя листа. Подредих сармите в йенски съд с капак, налях вода до средата на съда и поръсих с малко сол и олио.
Затворих с капака и сложих в студена фурна! Включих на 200 градуса и след като загря намалих на 180, пекох до готовност. Готовите сарми сервирам с млечно чеснов сос и допълнение към него по лъжица заквасена сметана!
Ами това е! Лозови сарми с кайма за Коледа - вкусно и лесно зимно ястие.