Начин на приготвяне
Гроздето за рецептата си го измиваме много добре.
Обираме си само зрънцата и тук е моментът да напиша, че 1 кг са само зърната на гроздето.
Аз си приготвям първо сиропа, като смесвам захарта и водата и ги поставям да заврят.
Щом заври самата вода, засичаме 5 минути и изсипваме гроздето в сиропа.
Ако температурата ни е висока, намаляваме и оставяме да ври 30 минути.
След като изключим котлона, оставяме гроздето да престои, 6-7 часа в захарния сироп.
Поглеждаме гъстотата на сладкото и ако ни се вижда рядко, варим до желаната гъстота.
Поставяме накрая лимонената киселина и продължаваме варенето още една минута.
Пълним сладкото от грозде, докато е още топло, в предварително затоплени сухи бурканчета, затваряме и обръщаме с капачката надолу.
Оставяме, докато бурканите напълно се охладят.
Сладкото от грозде без семки сервираме към гофрети, палачинки, бухти.