Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Бисквити»Здравословни бисквити с фъстъчено масло

Здравословни бисквити с фъстъчено масло

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Здравословни бисквити с фъстъчено масло
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
30/08/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
18 мин.
Общо
38 мин.
Порции
20
"Точно един ден даваме на тези здравословни бисквитки преди да бъдат изядени до последната троха"

Необходими Продукти

  • овесени ядки - 200 г
  • фъстъчено масло - 120 г
  • фурми - 10 бр.
  • сушени кайсии - 70 г
  • зехтин - 2 с.л.
  • яйчен белтък - 4 бр.
  • мед - 2 с.л. или на вкус, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Белтъците се разбиват до втечняване и образуване на едри мехурчета (не трябва да се бият на сняг)

В блендер или мелачка за кафе се смилат овесените ядки, докато станат на фини частици.

Фурмите се обезкостяват и нарязват, сушените кайсии също. Ако са много твърди, се накисват за кратко във вода и поомекват, но не се чака да станат прекалено меки.

Кайсиите и фурмите се слагат при овесените ядки в блендера и се смилат фино заедно. По този начин и овесеното брашно се навлажнява и поема сушените плодове.

Следва фъстъченото масло, което още повече овлажнява овеса. Добре е то да се сложи омекнало на стайна температура.

Добавят се белтъците, зехтинът и мед по желание. Фурмите и кайсиите дават достатъчно сладост на бисквитите, но предлагам меда като допълнителна опция за онези от вас, които обичат по-сладичко. Разбира се, може да се подсили сладостта и със сироп от агаве или други.

Всичко се разбърква много добре. Трябва да се получи твърдо тесто, което обаче лесно да може да се оформя. Ако изпитвате трудност, защото е много твърдо, добавете още малко зехтин или някакво растително мляко например.

Ако тестото пък ви е меко, просто оставете за 10-20 минути и овесените ядки ще поемат излишната влага. При този случай обаче има опасност овесените бисквитки да станат по-меки.

Бисквитките се правят, като се къса парченце от пръхкавото тесто, овалва се на топче и се сплесква на тънка бисквита (аз го правя между двете длани). Правят се дупчици с вилица в средата.

Готовите здравословни бисквитки се подреждат в тава, покрита с хартия за печене, и се пъхат в загрята на 180 °C фурна.

Пекат се фъстъчените бисквити около 18 минути (зависи от големината и дебелината). Готови са, когато започват да ухаят на фъстъчено масло и придобият загар.

Преди да се предложат за консумация, полезните и вкусни бисквитки се оставят да изстинат напълно.

Съхраняват се здравословни бисквити с фъстъчено масло в добре затворена кутия до 1 седмица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: