Начин на приготвяне
Белтъците се разбиват до втечняване и образуване на едри мехурчета (не трябва да се бият на сняг)
В блендер или мелачка за кафе се смилат овесените ядки, докато станат на фини частици.
Фурмите се обезкостяват и нарязват, сушените кайсии също. Ако са много твърди, се накисват за кратко във вода и поомекват, но не се чака да станат прекалено меки.
Кайсиите и фурмите се слагат при овесените ядки в блендера и се смилат фино заедно. По този начин и овесеното брашно се навлажнява и поема сушените плодове.
Следва фъстъченото масло, което още повече овлажнява овеса. Добре е то да се сложи омекнало на стайна температура.
Добавят се белтъците, зехтинът и мед по желание. Фурмите и кайсиите дават достатъчно сладост на бисквитите, но предлагам меда като допълнителна опция за онези от вас, които обичат по-сладичко. Разбира се, може да се подсили сладостта и със сироп от агаве или други.
Всичко се разбърква много добре. Трябва да се получи твърдо тесто, което обаче лесно да може да се оформя. Ако изпитвате трудност, защото е много твърдо, добавете още малко зехтин или някакво растително мляко например.
Ако тестото пък ви е меко, просто оставете за 10-20 минути и овесените ядки ще поемат излишната влага. При този случай обаче има опасност овесените бисквитки да станат по-меки.
Бисквитките се правят, като се къса парченце от пръхкавото тесто, овалва се на топче и се сплесква на тънка бисквита (аз го правя между двете длани). Правят се дупчици с вилица в средата.
Готовите здравословни бисквитки се подреждат в тава, покрита с хартия за печене, и се пъхат в загрята на 180 °C фурна.
Пекат се фъстъчените бисквити около 18 минути (зависи от големината и дебелината). Готови са, когато започват да ухаят на фъстъчено масло и придобият загар.
Преди да се предложат за консумация, полезните и вкусни бисквитки се оставят да изстинат напълно.
Съхраняват се здравословни бисквити с фъстъчено масло в добре затворена кутия до 1 седмица.