Gotvach.bg»Рецепти»Морски Дарове»Бързи пресни миди в сос по Мичурински

Бързи пресни миди в сос по Мичурински

Marto_86Marto_86
Новак
281094132
Бързи пресни миди в сос по Мичурински1 / 2
06/09/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
9 мин.
Общо
24 мин.
Порции
3
"За нула време са готови тези пресни миди в чуден сос и са невероятно вкусни"

Необходими Продукти

  • черноморски миди - 2.5 кг пресни с черупка
  • бира - 400 мл
  • зехтин - 2 с.л.
  • олио - 4 с.л.
  • домати - 1 бр.
  • лук - една връзка пресен или една глава стар
  • чесън - 5 скилидки
  • девесил - 1 с.л с връх
  • риган - 1 ч.л.с връх
  • лют пипер - 1 ч.л.с връх едросмлян
  • сол - 2 ч.л. равни
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Купете пресни черноморски миди с черупка, за предпочитане са дивите пред култивираните поради няколко причини.

Но поради коренно различния метод на вадене дива мида се предлага на пазара около 3-4 месеца в годината. Ако няма такава, замествайте смело с култивирана.

След като ги измиете превантивно от пясъка една по една, ги слагате в тенджера, така че да заемат половината от нея.

Предварително запържвате за 2-3 мин лука и скилидките чесън в няколко лъжици олио, слагате го при мидите. Добавяте всичко останало.

350-400 мл бира, 1 накълцан на едро голям домат, девесила, ригана, лютия пипер и солта. Само зехтина остава за накрая.

Слагате тенджерата на средно силен огън със плътно поставен капак за 8-9 мин (отворят ли се, засичате още минута и изключвате котлона), като през това време отваряте и разбърквате 3-4 пъти, за да поемат равномерно мидите на тиган.

След като изключите котлона, добавяте 2 с.л. зехтин и разбърквате още веднъж.

Така направени се поднасят със част от бульона, който става прекрасен! За да може с черупка да си загребвате от него.

Стара рибарска рецепта от най-южните части на нашето Черноморие.

Силно препоръчвам консумацията на бързи пресни миди в сос по Мичурински с Узо или Бяло вино!

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: