Начин на приготвяне
Купете пресни черноморски миди с черупка, за предпочитане са дивите пред култивираните поради няколко причини.
Но поради коренно различния метод на вадене дива мида се предлага на пазара около 3-4 месеца в годината. Ако няма такава, замествайте смело с култивирана.
След като ги измиете превантивно от пясъка една по една, ги слагате в тенджера, така че да заемат половината от нея.
Предварително запържвате за 2-3 мин лука и скилидките чесън в няколко лъжици олио, слагате го при мидите. Добавяте всичко останало.
350-400 мл бира, 1 накълцан на едро голям домат, девесила, ригана, лютия пипер и солта. Само зехтина остава за накрая.
Слагате тенджерата на средно силен огън със плътно поставен капак за 8-9 мин (отворят ли се, засичате още минута и изключвате котлона), като през това време отваряте и разбърквате 3-4 пъти, за да поемат равномерно мидите на тиган.
След като изключите котлона, добавяте 2 с.л. зехтин и разбърквате още веднъж.
Така направени се поднасят със част от бульона, който става прекрасен! За да може с черупка да си загребвате от него.
Стара рибарска рецепта от най-южните части на нашето Черноморие.
Силно препоръчвам консумацията на бързи пресни миди в сос по Мичурински с Узо или Бяло вино!
Добър апетит!