Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 175 градуса. Подгответе си две (23 см) тавички с подвижно дъно с пергаментова хартия. Оставете настрана.
В голяма купа разбъркайте заедно маслото, захарта, яйцата и ванилията или друг аромат (ром и др.), само докато се комбинират. Не използвайте миксер да не се получат твърде много въздушни джобове в тестото, слоевете на браунито не трябва да са пухкави. Разбъркайте на ръка с бъркалка.
Пресейте какаото, брашното и солта и разбъркайте, докато се комбинират. Разделете сместа на две и изсипете в двете еднакви тавички с пергамент и печете 25-30 минути, докато брауни блатовете се стегнат леко.
Не препичайте блатовете. Моите пекох точно 29 минути. Извадете от фурната и оставете да се охладят за 10 минути. Те ще продължат да се пекат в тавата. След това извадете от тавата и прехвърлете с хартията за печене върху решетка и оставете да се охлади напълно.
За шоколадовия сос:
Поставете шоколад, подсладено кондензирано мляко и течна сметана в топлоустойчива купа и поставете в микровълнова печка за около 2 минути, докато получи типичната консистенция на шоколадов сос. Разбърквайте на всеки 20 секунди, така че шоколадът да не е прекалено горещ.
Сглобяване
Поставете един слой на дъното на 23 см тава с подвижно дъно. Намажете половината от шоколадовия сос навсякъде по брауни блата.
Тук е моментът да решите дали да замразите вашата брауни торта като добавите сладолед, или да ползвате само шоколадовият сос.
Ако решите да замразите, разпределете върху шоколадовият сос 1.4 л до 1.9 л кутия сладолед по ваш избор и разпределете равномерно. Внимавайте да не препълните формата, за да има място за вторият слой.
Полейте с още шоколадов сос по желание. Поставете втория слой брауни отгоре. Замразете поне 12 часа или докато стегне. Нарежете на тънки филийки преди сервиране и поръсете с останалия шоколадов сос.
Съхранявайте останалата шоколадова торта във фризера до 1 месец. Съхранявайте остатъка от сос в хладилник до 1 седмица и загрейте в микровълновата няколко секунди преди сервиране.
Поръсете сладоледената торта с любимите си ядки, ако ви харесва или друго по ваш избор. Насладете се на това вкусно изкушение!
Топ съвети
Смесете съставките с бъркалка на ръка и докато се комбинират. Смесването или използването на електрически миксер вкарва твърде много въздух в тестото и прави слоевете хрупкави, вместо да са меки.
За тестото можете да използвате естествено какао на прах или преработено холандско. Холандско какао на прах е по-тъмно на цвят и е това, което използвах.
След изпичане оставете слоевете да се охладят до стайна температура преди да ги напълните със сладолед.
Най-лесно е, ако имате леко размекнат, но все още твърд сладолед, с който да работите. Добра препоръка е да го поставите на плота за 5 минути преди да сте готови да го използвате. След това трябва лесно да излезе от контейнера.
Можете да приготвите страхотната брауни торта само с шоколадовият сос като вариант.