Начин на приготвяне
Първо приготвяме блатовете. В купа смесваме захарта и киселото мляко и разбиваме. Добавяме и останалите продукти без какаото и разбиваме хубаво. Ако имате три кръгли тави с еднакъв диаметър, разпределете сместа в трите по равно, като първо сипете двете бели смеси и към сместа, която ви остава, добавете какаото, разбъркайте хубаво и сипете и тази смес в тавичка (тавичките трябва да са покрити с намаслена хартия за печене, ако не са с незалепващо покритие).
Ако не разполагате с три еднакви тавички, изпечете блатовете последователно, като ползвате една тавичка, като за всеки блат използвайте нова хартия за печене. Блатовете се пекат на 180 градуса до готовност (пробвайте с клечка за зъби). След изпичане оставете блатовете да се охладят.
Приготвяме крема:
Сипваме прясното мляко в тенджера на котлона да се загрее, като предварително от него сме взели 1/2 ч.ч. В това отделено мляко си разтваряме нишестето и захарта. Жълтъци разбиваме отделно заедно с маслото. Когато млякото кипне, сипваме в него разтвореното нишесте и бъркаме енергично, за да не загори. Когато кремът се сгъсти, го отместваме от котлона и добавяме към него разбитите яйца и масло. Разбъркваме добре и оставяме готовия крем настрани, като покриваме съда с фолио, за да не се получи коричка.
Приготвяме сиропа, като сипваме захарта, водата и лимоновия сок в малка тенджерка на котлона и варим до получаване на гъст сироп.
Започваме да редим тортата:
Върху подложка за торта или голяма равна чиния поставяме един от светлите блатове. Сиропираме го равномерно, мажем обилно от крема, отгоре поставяме какаовия блат, сиропираме, мажем с крем, поставяме другия светъл блат и сиропираме. Тъй като той е последен, го мажем с крем, като внимаваме да е равномерно и естетично намазан.
Разбиваме сметаната и покриваме тортата с нея (върху другия крем).
Накрая поръсваме с шарени захарни пръчици.
Прибираме тортата в хладилник за поне 4-5 часа преди сервиране.