Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнозърнест Хляб»Пълнозърнест царевичен хляб

Пълнозърнест царевичен хляб

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Пълнозърнест царевичен хляб
Снимка: Ivelina
1 / 3
07/09/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
240 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
280 мин.
Порции
8
"Насладете се на ароматен и полезен домашен царевичен хляб!"

Необходими Продукти

  • брашно от спелта - 500 г пълнозърнесто /630/
  • царевично брашно - 200 г по - едро
  • закваска - 120 г течна
  • вода - 450 г
  • малц - 1 ч.л.
  • сол - 12 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тези, които искат да го направят с бирена мая: пригответе закваска с 60 г брашно, 60 г вода и 8 -10 г прясна отработена бирена мая.

Изчакайте удвояването и използвайте вместо мая (42 г). Веднага приготвяме нашия царевичен хляб: в купа смесете брашното от спелта и царевично брашно, добавете 400 г вода и разбъркайте с лъжица. Оставяме да почине един час.

Тази операция се нарича автолиза и подготвя брашното ни да се развие добре тестото.

В купата на планетарния миксер смесете маята, малца и останалите 50 грама вода.

Добавяме автолизата и я оставяме да работи за около 7-8 мин. Тестото трябва да е еластично. Добавяме и солта и я оставяме да попие добре.

Преобръщаме тестото на дъската, леко поръсено с брашно от спелта, оформяме топка и я покриваме с кърпа. Оставяме тестото да почине около 20 мин, след което омесваме леко още два пъти.

В началото тестото ще бъде много меко, но след като го омесим, ще стане еластично.

Оставете тестото да втаса в затворен съд за около 4-5 часа, докато се удвои, или го приберете в хладилника, ако нямаме време да продължим на следващия ден.

Извадете втасалото тесто, сгънете го три пъти и оставете да почине 20 мин.

Оформяме нашият хляб от спелта, слагаме да втаса във формата за печене, покрит с кърпа и поръсен с царевично брашно, и по желание със семки. Оставете да втаса, докато се удвои, около 2 часа.

Включваме фурната на 240 °C с тенджера с вряща вода вътре и също така поставяме тавата, където ще печем хляба, да се затопли добре.

Поставяме хляба, върху тава къкрещата с вода, правим разрези с нож и печем.

След 10 мин изваждаме тенджерата с вода и понижаваме фурната до 200 градуса, като продължаваме печенето още 35-40 мин. Нека да предвидим печенето, така че да имаме последните 5 мин във фурната на полуотворена врата. Оставете царевичния хляб да се охлади в решетка във фурната, която е изключена.

Насладете се на ароматен и полезен домашен хляб!

Съвет: Ако желаете да приготвите този вкусен хляб с прясна мая, използвайте 42 г опаковка и разтворете в много топла вода (40-45 °C) за 15- 20 минути и после добавете към брашното.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: