Начин на приготвяне
За тези, които искат да го направят с бирена мая: пригответе закваска с 60 г брашно, 60 г вода и 8 -10 г прясна отработена бирена мая.
Изчакайте удвояването и използвайте вместо мая (42 г). Веднага приготвяме нашия царевичен хляб: в купа смесете брашното от спелта и царевично брашно, добавете 400 г вода и разбъркайте с лъжица. Оставяме да почине един час.
Тази операция се нарича автолиза и подготвя брашното ни да се развие добре тестото.
В купата на планетарния миксер смесете маята, малца и останалите 50 грама вода.
Добавяме автолизата и я оставяме да работи за около 7-8 мин. Тестото трябва да е еластично. Добавяме и солта и я оставяме да попие добре.
Преобръщаме тестото на дъската, леко поръсено с брашно от спелта, оформяме топка и я покриваме с кърпа. Оставяме тестото да почине около 20 мин, след което омесваме леко още два пъти.
В началото тестото ще бъде много меко, но след като го омесим, ще стане еластично.
Оставете тестото да втаса в затворен съд за около 4-5 часа, докато се удвои, или го приберете в хладилника, ако нямаме време да продължим на следващия ден.
Извадете втасалото тесто, сгънете го три пъти и оставете да почине 20 мин.
Оформяме нашият хляб от спелта, слагаме да втаса във формата за печене, покрит с кърпа и поръсен с царевично брашно, и по желание със семки. Оставете да втаса, докато се удвои, около 2 часа.
Включваме фурната на 240 °C с тенджера с вряща вода вътре и също така поставяме тавата, където ще печем хляба, да се затопли добре.
Поставяме хляба, върху тава къкрещата с вода, правим разрези с нож и печем.
След 10 мин изваждаме тенджерата с вода и понижаваме фурната до 200 градуса, като продължаваме печенето още 35-40 мин. Нека да предвидим печенето, така че да имаме последните 5 мин във фурната на полуотворена врата. Оставете царевичния хляб да се охлади в решетка във фурната, която е изключена.
Насладете се на ароматен и полезен домашен хляб!
Съвет: Ако желаете да приготвите този вкусен хляб с прясна мая, използвайте 42 г опаковка и разтворете в много топла вода (40-45 °C) за 15- 20 минути и после добавете към брашното.