Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Селски царевичен хляб

Селски царевичен хляб

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Селски царевичен хляб
Снимка: marcheva14
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
1
"Гарантираме, че толкова ще ви се услади, че няма да може да спрете да ядете, докато не го излапате целия"

Необходими Продукти

  • брашно - 200 г бяло
  • царевично брашно - 500 г
  • вода - 200 мл топла
  • айран - 100 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • зехтин - 5 с.л. или олио
  • мая - 2 1/4 ч.л. суха
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 200 градуса.

Ползва се плоска тава, покрита с хартия за печене и поръсена с царевично брашно.

Работи се с миксер.

В купата на миксера се изсипват всички сухи продукти. На ниска скорост се добавят водата, айранът и мазнината. Замесва се тесто, докато се отдели от стените на купата, да се оформи хубава топка.

Сваля се тестото от купата и се прехвърля в леко намаслена купа и се оставя да втаса, като се покрива с фолио. След това време с ръце се оформя селски хляб, поставя се върху хартията, поръсена с царевично брашно, покрива се и се оставя отново да втаса за около 40-45 мин.

Фурната се загрява предварително за около 30 мин. на дъното с купичка вода.

Преди да се вкара оформеният хляб, с остро ножче леко се минава, за да се направят няколко разреза върху тестото.

Пече се на 200 градуса за около 15 мин. и на 180 градуса за около 20-25 мин. За да се провери дали е готов хлябът, още във фурната се повдига и ако е лек, означава, че е добре изпечен.

Селският царевичен хляб е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: