Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Мезета»Бабино мезе за вино и ракия

Бабино мезе за вино и ракия

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k3228k
Бабино мезе за вино и ракия1 / 2
05/05/2012
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
130 мин.
Общо
160 мин.
Порции
4
"Един деликатес от тефтерите на баба, на който планираме да се наслаждаваме в компанията на стари приятели!"

Необходими Продукти

  • кайма - свинска 500 г
  • свински дроб - черен 250 г
  • бекон - на ивици 200 г
  • масло - 30 г
  • яйца - 2 броя
  • чесън - 2 скилидки
  • праз - 1 стрък
  • грах - 150 г от консерва
  • моркови - 1 брой
  • червено вино - 1/2 в.ч.
  • кардамон - 1/2 ч.л. смлян
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - млян, на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маслото се разтопява в тиган, сипва се нарязаният на ситно праз, само бялата част и се запържва на слаб огън, като за да не прегаря, може да се налее малко вода. Щом омекне, се добавя наситненият чесън, разбърква се и след 30 секунди тиганът се оттегля от котлона.

Задушените зеленчуци се поставят в блендер заедно с каймата и черния дроб. Налива се червеното вино, подправя се със сол, захар, кардамон, кимион и черен пипер, добавят се яйцата и се пасира. След това се разбърква с граха и ситните кубчета моркови.

В правоъгълна форма за кекс се нареждат ивици тънко нарязан бекон, така че да покрият дъното и стените и част от тях да остане да виси извън формата. Пюрираната смес се налива във формата и се завива с висящите ивици бекон.

Съдът се завива с алуминиево фолио, поставя се в тава и в нея се налива вода, така че да стига до средата на формата.

Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 2 часа. Изпеченото мезе се изважда, притиска се с керемида или с по - малка тавичка, в която се налива вода. Така мезето няма да е ронливо и на следващия ден може да се реже като салам.

Оставя се да стегне в хладилник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
56
47
37
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

мергул
мергул
и баба само това мезе праве6е глупости
21.10.2013 10:31
1
1
мергул
мергул
ох и моята баба го праве6е ха ха ха ха
21.10.2013 10:29
Ваня
Ваня
Това е подобно на Американското руло стефони,само че вместо кайма се слага смляна шунка.
14.10.2013 00:44
Тео
Тео
Мезето е на някоя френска баба защото това е терин, наистина е вкусно
24.09.2013 10:12
1
хари
хари
Добро предложение,харесва ми и сигурно ще що пробвам.Надявам се резултатът да бъде добър.
17.09.2013 07:47
1
Таня
Таня
Името на мезето подхожда да е "бабини деветини"
15.09.2013 19:35
2
урунгел
урунгел
Да бе и баба само с фолио готвеше и туй мезе трябва да го е правила от сряда та до петък и в неделя са си пийвали и хапвали.... Ох Боже, като няма какво да се пиши не дрънкайте врели некипели!
15.09.2013 18:19
2
1
Козата
Козата
Е, баба ми точно с блендер, алуминиево фолио и водна баня готвеше:))))
07.09.2013 21:01
3
1