Начин на приготвяне
Картофите сварете небелени във вода с щипка сол за 35 минути или докато са идеално омекнали.
Когато изстинат, ги обелете и намачкайте с вилица или преса заедно с маслото.
Трябва да се получи гладко и фино пюре.
Оставете го да изстине напълно и към него чукнете яйцето и сипете брашното.
Ако имате по-голям размер яйце, не го слагайте цялото.
Омесете еднородно и гладко тесто, като при нужда може да добавите още брашно, без да прекалявате, за да не станат глетави и твърди кнедлите.
Оставете картофеното тесто да почине 10-15 минути.
Сушените кайсии може да накълцате на парченца или да слагате цели, но при втория случай ще са ви нужни повече от 8 бр., тъй като поне при мен от това количество тесто ми се получават 15-16 топчета.
Късайте малки порции от тестото (малко по-големи от орех). Сплесквайте и в центъра поставяйте от кайсиите.
Краищата събирайте, запечатвайте и овалвайте на топче. Ръцете се намазняват с олио, ако лепне.
В тенджера сложете да заври вода на силен огън и вътре пускайте оформените сладки кнедли. Те веднага падат на дъното и са готови за изваждане щом изплуват отгоре на повърхността (приблизително 10 минути).
Изваждайте с решетъчна лъжица и още топли овалвайте в смес от галетата и кафявата захар.
Оставете за няколко минути до 1 час, за да поеме галетата цялата влага и се втвърди, а захарта се разтапя от топлината.
Кнедлите се запържват до леко златиста коричка в загрятото олио и се изваждат върху кухненска абсорбираща хартия.
Не ги оставяйте дълго върху хартията, за да не залепнат за нея.
Поръсете ги или оваляйте, докато са топли, в още от останалата галета със захар.
Да ви е сладко с тази картофено-кайсиеви кнедли.