Начин на приготвяне
Първо се приготвя сосът за паста. В оригиналната рецепта за Аматричана се използва гуанчале (бекон от свински бузи).
Понеже е трудно да се намери гуанчале, той може да се замени с бекон.
Той се нарязва на парчета и запържва в сгорещения зехтин заедно с чилито на люспи за около 5 минути.
Добавя се бялото вино, а малко след него - нарязаните на дребно или пасирани домати.
Сосът се овкусява със сол и смлян чернен пипер, след което се оставя да се готви около 15 минути на средна температура.
Към края на готвенето се прибавя нарязан на ситно пресен босилек.
Прясната паста се сварява сварява по указанията на опаковката.
Когато е готова, се отцежда и прехвърля в приготвения доматен сос.
Паста Матричана се сервира поръсена с настъргано сирене Пекорино.
Коментари