Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Плодови Сладкиши»Шотландски коледен сладкиш със сушени плодове

Шотландски коледен сладкиш със сушени плодове

Албена АсеноваАлбена Асенова
Новак
4092k2k2k
Шотландски коледен сладкиш със сушени плодове
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
12/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
12
"Шотландският коледен сладкиш е чудесно допълнение към всяка празнична трапеза"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • краве масло - 175 г меко
  • захар - 100 г
  • брашно - 250 г
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • тъмен ром - 50 мл
  • канела - 2 ч.л.
  • сушени плодове - 400 г
  • портокалова кора
  • портокалов сок
  • лимонова кора
  • карамфил - 1/2 к.л.
  • джинджифил - 1 ч.л.
  • бадеми - 100 г сурови, смлени + за декорация
  • сладко от кайсии - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете на дребно сушените плодове и ги изсипете в голяма купа.

Добавете канелата, джинджифила, карамфила, лимоновата и портокалова кора.

Разбъркайте тези съставки и ги залейте с рома.

Покрийте купата с прозрачно фолио и ги сложете в хладилник.

Разбийте захарта и маслото на пухкав крем и добавете портокаловия сок и 1/3 от пресятото брашно.

Чукнете вътре яйцата по едно по едно, като след всяко разбъркайте сместа отново и отново.

Добавете сладкото от кайсии и смлените бадеми.

Разбъркайте сместа и изсипете останалото брашно, бакпулвера и накиснатите в ром сушени плодове.

Прехвърлете тестото във форма с падащо дъно върху хартия за печене.

Загладете го хубаво, покрийте го с алуминиево фолио и го сложете да се пече на 180 °C.

След 45 минути наредете суровите бадеми отгоре, отново завийте плодовия сладкиш с фолио и го върнете във фурната, но този път на 160 °C за около 60 минути.

Малко преди да го извадите махнете фолиото.

По желание при готовност го поръсете с пудра захар.

Шотландският коледен сладкиш със сушени плодове е много вкусен - чудесно допълнение към всяка празнична трапеза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Ще го направя задължително! Благодаря за рецептата!
12.11.2021 22:05