Начин на приготвяне
Нарежете на дребно сушените плодове и ги изсипете в голяма купа.
Добавете канелата, джинджифила, карамфила, лимоновата и портокалова кора.
Разбъркайте тези съставки и ги залейте с рома.
Покрийте купата с прозрачно фолио и ги сложете в хладилник.
Разбийте захарта и маслото на пухкав крем и добавете портокаловия сок и 1/3 от пресятото брашно.
Чукнете вътре яйцата по едно по едно, като след всяко разбъркайте сместа отново и отново.
Добавете сладкото от кайсии и смлените бадеми.
Разбъркайте сместа и изсипете останалото брашно, бакпулвера и накиснатите в ром сушени плодове.
Прехвърлете тестото във форма с падащо дъно върху хартия за печене.
Загладете го хубаво, покрийте го с алуминиево фолио и го сложете да се пече на 180 °C.
След 45 минути наредете суровите бадеми отгоре, отново завийте плодовия сладкиш с фолио и го върнете във фурната, но този път на 160 °C за около 60 минути.
Малко преди да го извадите махнете фолиото.
По желание при готовност го поръсете с пудра захар.
Шотландският коледен сладкиш със сушени плодове е много вкусен - чудесно допълнение към всяка празнична трапеза.
Коментари