Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Сладък Хляб»Коледен хляб със сушени плодове

Коледен хляб със сушени плодове

IvankaIvanka
Новак
2524121k
Коледен хляб със сушени плодове1 / 2
25/12/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
200 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
240 мин.
Порции
16
"Традицията повелява на Коледа трапезата да е пищна, а хлябът - сладък и замесен с много любов"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • сливи - 500 г (сушени - без костилки)
  • кайсии - 500 г (сушени)
  • масло - 1 1/2 пакет
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 3 с.л.
  • бяло вино - 250 мл.
  • лимони - 1 бр.
  • бадеми - 100 г (смлени)
  • лимонова кора - 50 г (захаросани)
  • портокалова кора - 50 г (захаросани)
  • канела - 1 ч.л.
  • карамфил - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме тесто от пресятото брашното, маслото нарязано на люспи, 1 яйце, олиото и 120 мл. вода. Готовото тесто оставяме в хладилник за 2-3 часа да се стегне.

Нарязваме на едро оцедените сушени плодове, които предварително сме накиснали за 1 нощ в бялото вино и сока от лимона.

Приготвяме плънка като нарязваме захаросаните портокалови и лимонови кори и ги смесваме със смлените бадеми, канелата, карамфила и нарязаните оцедени сливи и кайсии. Тестото се разточва на правоъгълна кора с дебелина около 5 мм.

Плънката се разстила върху кората. Навива се руло и се слага в омаслена тавичка. Разбиваме жълтъка от другото яйце и намазваме цялото руло.

Печем в предварително загрята фурна, при температура 180 градуса за 40 минути. Хлябът се сервира нарязан на тънки филийки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

читател
читател
Без мая и без набухватели? Тестото, което е дадено, е по-скоро маслено тесто за основа на сладкиш, тарт и т.н. Проверете си рецептата, моля!
30.01.2015 10:42
2