Начин на приготвяне
Индийска червена леща - Масур Дал е вдъхновена от Индия яхния от червена леща и е едно от любимите ми ястия поради бързината, с която се приготвя.
Всъщност червената леща се готви много бързо, така че пълната индийска рецепта е готова за по-малко от 30 минути!
Първо изсипете водата в тенджера, добавете солта и оставете да заври. Добавете ориза басмати, намалете котлона, покрийте с капак и гответе за около 10 минути, или докато течността се абсорбира напълно.
Подготовка на зеленчуците: Нарежете лука и морковите на кубчета. Настържете джинджифила след отстраняване на външната обвивка. Обелете чесъна и нарежете, нарежете доматите, ако са пресни.
В тенджера добавете олиото, лука, чесъна, джинджифила, чилито и щипка сол. Гответе на умерен огън, докато лукът омекне, около 3-4 минути.
Добавете подправките: къри и куркума и още малко сол, ако е необходимо.
Разбъркайте и гответе за около 60 секунди, след което добавете доматите /пресни или от консерва/. Гответе на умерен огън около 6-8 минути, като разбърквате често, да не загори, след това добавете кокосовото мляко и лещата.
Оставете да заври, намалете котлона и гответе около 20 минути на умерен огън. Когато кокосовото мляко се сгъсти, бавно добавете зеленчуковият бульон, така че лещата да се свари. Когато яхнията от леща е сварена, сервирайте с гарнитура от ориз. Насладете се !