Пикантна аджика

Пикантна аджика
Снимка: Росица Петрова
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
8
"Зимата ще се наслаждавате на тази пикантна лютеница"

Необходими Продукти

  • домати - 2. 5 кг
  • чушки - 500 г червени
  • ябълки - 500 г зелени
  • моркови - 500 г
  • люти чушки - 100 г
  • чесън - 1 глава
  • сол - 50 г
  • захар - 100 г
  • оцет - 200 мл
  • олио - 250 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и почистете всички зеленчуци.

Доматите обелете. Най-лесно това става, като ги потопите за минута във вряща вода.

Сладките и лютите чушки почистете от семената и нарежете.

За тези, които не обичат пикантни апетитки, намалете количеството на лютивите чушки или ги пропуснете.

Морковите смелете в блендер. Обелете и нарежете ябълките.

В машинка за мелене на месо смелете ябълките, чесъна, чушките и доматите.

Сложете всички зеленчуци в голям съд на котлона, като прибавите солта, олиото и оцета.

Варете на средна степен на котлона около два часа до желаната гъстота. Разбърквайте периодично.

Малко преди да свалите от котлона прибавете захарта. Разбъркайте и варете още 10 минути, бъркайки непрекъснато.

Готовата пикантна аджика насипете в чисти и сухи буркани и стерилизирайте 20 минути.

От това количество направих 8 бурканчета по 300 г пикантна аджика, която се доближава по вкус до нашата лютеница, но въпреки това е различна и много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: