Начин на приготвяне
Неустоима торта с маскарпоне за всеки повод! Ето как се прави:
Извадете яйцата и прясното мляко от хладилника един час, преди да започнете да правите тортата.
Загрейте фурната до 170 градуса.
Намажете страните с масло на форма с падащо дъно и сложете хартия за печене.
В купа пресейте сухите съставки – брашно, сода бикарбонат, бакпулвер и сол. Разбъркайте добре.
В друга купа си пригответе течните съставки – счукайте двете яйца и ги разбъркайте, към тях добавете, докато разбърквате олио, мляко и екстракт от ванилия. Добавете захарта и разбийте добре.
Добавете брашнената смес към течната, докато сместа стане гладка. Разтопете шоколада с млякото на водна баня. Оставете да се охлади малко и го добавете към сместа.
Разделете сместа по равно на 2 части. Сложете сместа във форма с падащо дъно (24 см) с предварително застлана хартия за печене и печете на 170 градуса за около 30 мин. Печете блатовете за торта до суха клечка.
Охладете всеки един блат поне за 10 минути преди да го извадите от формата. И двата блата трябва да бъдат охладени, преди да сглобите тортата. В противен случай кремът бързо ще се втечни и разпадне.
За крема с Маскарпоне:
Разбийте течната сладкарска сметана с пресятата пудра захар до твърди върхове. Добавете ванилията и маскарпоне и не разбивайте много. Само за кратко.
За сглобяване:
Поставете първия блат върху поставка за торта, сиропирайте леко с еспресо, добавете крем с маскарпоне, отново блат, сиропирайте отново с еспресо и намажете отгоре и отстрани с крема.
Декорирайте тортата със сметана и маскарпоне според въображението. Например с ягоди с шоколад.