Начин на приготвяне
На първо място, трябва всички съставки да са престояли на стайна температура минимум 30 минути.
Маята + 1 ч.л. захар + 100 мл топлата вода се размиват и оставят да се активират за около 10 минути. Докато маята се активира, започваме да приготвяме другите съставки.
Яйцата + 1 ч.ч. захар се разбиват ръчно много добре, след това към тях се добавят лимонадата, олиото, кофичката кисело мляко (което предварително съм оставила минимум 1 час на стайна температура) и вече активираната мая.
Продуктите се разбъркват внимателно и на няколко пъти добавяме пресятото брашно и замесваме внимателно меко тесто.
След като мекото тесто е готово, се мести на плот и започвам да меся и добавям брашно до направата на нелепнещо тесто.
Готовото тесто за пита удрям около 20 пъти в плота. Трябва да се получи много меко и леко тесто, което е отпуснато.
Оставя се да втаса за 1 час и след това се дели на на топчета, които всяко едно оформям на топче с добре намаслени ръце.
Леля ги нарежда така на оформени топчета в тава с падащо дъно, която е предварително намаслена. Но аз лично всяко топче разточвам на кръг, който навивам на фунийка и завързвам на възелче.
Така оформената празнична питка се оставя да отпочине за 30-40 минути, след това намазвам с жълтък и поръсвам със сусамово и маково семе.
Пека сладката питка на вентилатор за около 30 минути на 190 °C.
* Всяка една печка има различни функции, затова и не съветвам да използвате моите заръки за печенето на сладка питка с лимонада, а сами да си пригодите фурната.