Стампот с риба

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Стампот с риба
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
3
"Лека и вкусна гозба за любителите на здравословното хранене - стампот с риба"

Необходими Продукти

  • картофи - 4 бр. големи
  • кейл - 120 г
  • моркови - 2 бр.
  • праз - 1/2 стрък, бялата част (по желание)
  • сметана - 5 с.л. готварска
  • краве масло - 5 с.л. меко
  • риба - 200 г филе от сьомга
  • дафинов лист
  • индийско орехче - 3 щипки, на прах
  • хвойна - 2 - 3 зрънца
  • чубрица - 1 клонка, сушена
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Стампот е едро намачкано картофено пюре, комбинирано с други зеленчуци според специфичната разновидност.

Родината му е Белгия, но се приготвя и в някои части на Холандия.

Обикновено се поднася с наденички, бекон, всякакви меса, а както в случая виждаме - и с риба.

Макар Стампот с риба да е по-рядко срещана разновидност, тя е не по- малко вкусна.

Започва се със обелване и нарязване на картофите и морковите на кубчета. Задължително морковите да са на по-дребно, за да успеят да се сготвят заедно с картофите, на които им трябва малко по-малко време.

Двата зеленчука се варят в подсолена вода заедно със дафиновия лист, щипка индийско орехче, зрънцата от хвойна и стръкче сушена чубрица.

В тенджерка се кипва вода с малко сол и няколко капки оцет и в нея се пошира рибата.

Изважда се и се отстранява кожата, ако има такава. Оглежда се да няма останали фини костици.

Когато са идеално омекнали и зеленчуците, се отцеждат, а подправките се изваждат и отстраняват (разбира се без индийското орехче, което е на прах)

Отделно се попарва и сварява за 8-10 минути къдравото зеле. Отцежда се, накълцва се на ситно и се слага при останалите зеленчуци.

Добавят се сметаната, маслото и сол на вкус. Всичко се намачква грубо с преса за картофи и разбърква добре.

Разпределя се в чинии, а отгоре се натрошава пошираната сьомга.

По желание се поръсва с балсамов оцет или редукция.

Лека и вкусна гозба за любителите на здравословното хранене.

*Ако сте избрали да добавите и праз, него нарежете на малки колелца и сварете заедно с другите зеленчуци.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: