Начин на приготвяне
Стампот е едро намачкано картофено пюре, комбинирано с други зеленчуци според специфичната разновидност.
Родината му е Белгия, но се приготвя и в някои части на Холандия.
Обикновено се поднася с наденички, бекон, всякакви меса, а както в случая виждаме - и с риба.
Макар Стампот с риба да е по-рядко срещана разновидност, тя е не по- малко вкусна.
Започва се със обелване и нарязване на картофите и морковите на кубчета. Задължително морковите да са на по-дребно, за да успеят да се сготвят заедно с картофите, на които им трябва малко по-малко време.
Двата зеленчука се варят в подсолена вода заедно със дафиновия лист, щипка индийско орехче, зрънцата от хвойна и стръкче сушена чубрица.
В тенджерка се кипва вода с малко сол и няколко капки оцет и в нея се пошира рибата.
Изважда се и се отстранява кожата, ако има такава. Оглежда се да няма останали фини костици.
Когато са идеално омекнали и зеленчуците, се отцеждат, а подправките се изваждат и отстраняват (разбира се без индийското орехче, което е на прах)
Отделно се попарва и сварява за 8-10 минути къдравото зеле. Отцежда се, накълцва се на ситно и се слага при останалите зеленчуци.
Добавят се сметаната, маслото и сол на вкус. Всичко се намачква грубо с преса за картофи и разбърква добре.
Разпределя се в чинии, а отгоре се натрошава пошираната сьомга.
По желание се поръсва с балсамов оцет или редукция.
Лека и вкусна гозба за любителите на здравословното хранене.
*Ако сте избрали да добавите и праз, него нарежете на малки колелца и сварете заедно с другите зеленчуци.
Добър апетит!