Начин на приготвяне
За плънката на разкошната баклава смелете бисквитите и орехите, поставете ги в купа и натрошете халвата при тях, разбъркайте.
Разтопете маслото и добавете олиото, с тази смес от мазнини ще поръсвате корите.
Вземете един лист от корите, напръскайте с мазнина. Отгоре положете втори лист, напръскайте и него с мазнина. Така процедирате с трети и четвърти лист, един върху друг и поръсени с мазнина.
Върху четвъртия лист разпределете 1/4 част от плънката и навийте на стегнато руло. Нарежете рулото на малки парчета около 2 см всяко и ги подредете в тава, намазана с мазнина с разреза надолу (като охлювчета).
Така процедирате и с останалите кори, общо 4 броя рула нарязани на охлювчета.
Полейте равномерно, така оформената баклава с орехи с останалата мазнина. Поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете за 10 минути.
След което, намалете градусите на 180 и печете още 15 минути. След което, намалете градусите на 140 и допичате за около 30 минути. Оставете изпечената баклава с халва да изстине напълно.
Сварете сиропа, като смесите захарта и водата в тенджера, поставете тенджерата на котлона и варите да пълното разтваряне на захарта. Накрая прибавете ванилийките и няколко капки прясно изцеден лимонов сок.
Залейте изстиналата вече баклава с горещия сироп и завийте тавата с алуминиево фолио, да се задуши. Така оставяте страхотната баклава с бисквити, халва и орехи за една нощ, за да си попие добре от сиропа.