Начин на приготвяне
Предварително се загрява фурната до 180 градуса. Намазва се с масло продълговаta кексова форма (21 x 11) и вътрешната ѝ част се покрива с фолио, като се оставят краищата да висят. Фолиото също се намазва с масло.
Морковите, яйцата, содата бикарбонат, чилито на прах се разбиват в блендер, докато морковите се надробят на ситно. Добавят се захарта и маслото и се пасира, докато се получи гладка смес.
Получената вече смес се прехвърля в голяма купа и се размесва с пълнозърнестото брашно, бакпулвера, солта, стафидите и прясното мляко.
Тестото се прехвърля във формата за печене и се пече около 45-55 мин. Кексът се оставя да изстине и с помощта на фолиото се изважда.
По желание се покрива с бяла глазура с крема сирене.