Начин на приготвяне
Брашното се пресява в купа, в която ще се меси. Прибавя се маята и се разбърква много добре. Маята се прибавя суха, без да втасва.
Яйцата се разбъркват със солта. Прясното мляко леко се затопля.
В средата на брашното се прави кладенче, в което се изсипват прясното мляко, олиото, жълтъците, и захарта.
Първоначално тестото се разбърква с миксер, след което се меси на ръка. Тестото се оставя да втаса, докато удвои обема си.
След като втаса, тестото се разделя на три части. Всяка част се разточва на кора с размерите на тавата.
Тавата, в която ще се пече, се намазва с олио. Слага се първата кора.
Козето сирене се натрошава на ситно. Маслото се разтопява и се разбърква със сиренето.
Върху първата кора се слага половината от плънката. Отгоре се слага втората кора и другата половина от плънката.
Най-отгоре се слага третата кора. Кората се набожда с вилица на много места.
Маслото се разтопява и се залива върху кората. Поръсва се със сусам.
Баницата се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса до златисто.
Сръбският лимецов Боден дедо е много вкусна закуска!